סה"כ צפיות בדף

יום חמישי, 28 באפריל 2011

הקלות הבלתי נסבלת של דיכוי אמהות צעירות

בפוסט הזה לא ידובר על דיכוי נשים, על אפליית אמהות או על כוחה המסרס של תעשיית עקבי הסטילטו. אני לא מתכוונת לבכות על מר גורלנו או על מחירי הדלק, הגנים והדירות. לא לא, אני מדברת על דיכוי מסוג אחר לגמרי. דיכויים של "אלה שיודעים".

נדמה כי בכל יום ותחת כל עץ רענן צומחת לה לאחרונה יועצת שינה. בין אם קוראים לה פזית או ירגזית, היא מאד מוסמכת, כותבת בפורום זה או אחר, מייעצת בדפי פייסבוק שונים, ובעיקר מלחיצה אימהות עד כדי שהן עשויות לצבור עוד יותר רגשות אשמה מאלה שבאמתחתן הכבדה מנשוא.
אבל לא רק יועצות שינה. יש יועצות שינה ויועצות גמילה וסופר נני וסופר דדי ושוגר דדי ודדי צוקר ו............

להיות אמא זה מבלבל. נולד תינוק ראשון, את צופה באחות מחתלת ומלבישה אותו בתינוקיה, שלא לדבר על רוחצת, וחושבת לעצמך- לא, לא נראה לי שבבית אני באמת אצליח לעשות את זה. את חוזרת הביתה, משניים הפכתם לשלושה, השלישי הוא יותר מכל מה שאי פעם דמיינת. יותר מרגש, יותר ממלא, יותר מתסכל, יותר מבלבל, יותר. פתאום יש לך המון שאלות, ובמעט הזמן שיש לך כשהוא ישן את קוראת.

אני קראתי המון. בהריון קראתי את הכחול של הלוחשת, אחרי שילדתי קראתי אותו עוד 3 פעמים בערך, שרצתי בשני פורומים במקביל, מלאה שאלות כרימון, ובעיקר ספקות. להרדים על הידיים זה בסדר? מה אם היא תצטרך להיות בסלקל יותר מ-45 דקות? עד מתי זה נכון להאכיל בלילה? כמה זה טעימות ואיך מרסקים עוף?
קראתי שאלות של אמהות מחוסרות שינה, מלאות ספקות, טרודות, מחפשות תשובות. וקראתי תשובות.

קראתי תשובות של יועצות שינה שפיתחו "שיטה" שמרוב שהיא מתוחכמת הן יכולות רק לומר לך בגדול שיצרת תלות מאד מסוכנת בין הרדמה לציצי/מוצץ/דובי/שיר/ריקוד עם קווקזי ושרק בעזרת שיטת ה-10 שלבים שהן פיתחו תוכלי להפר את התלות ולישון בשקט בלילה. קראתי תשובות של יועצות הנקה (וגם פגשתי אחת) שללא ספק משוכנעות בזה שחלב פרה הוא מקור כל החולי בעולם. ככל שקראתי יותר הטלתי ספק בעצמי יותר, עד שהקטנה קצת גדלה והתחלתי להאמין בעצמי ולזהות את התשובות השבלוניות האלו בפורומים.

אני קוראת מדי יום על אמהות שלא יודעות להגיד לא ויועצים שמוכנים לקחת המון כסף כדי ללמד אותן, אמהות שלא יודעות איך לגמול מחיתולים וחברות חיתולים שמסבירות שלא מומלץ לדחוק בילד, אמהות שלא יודעות איך לעזור לילד להתחיל לזחול/להתיישב/להתהפך/לא לדפוק את הראש בפינה של השולחן ויועצות התפתחות שמסבירות למה בשום פנים ואופן אסור להושיב אותם לפני שהם מתיישבים לבד.

אני לא אומרת שלא תתייעצו. אני בעד להתייעץ. תתייעצו, תשאלו, תקראו ותבחרו. תבחרו מה מתאים לכן, תבחרו מה מתאים לילד שלכן, ואם אתן זקוקות לייעוץ בתשלום תבחרו את האדם המתאים שהגישה שלו תואמת את הגישה שלכן. תקשיבו לתחושת הבטן שלכם ואם מייעצים לכן משהו לא נכון, תשאלו מישהו אחר.

אנחנו יודעות גם כשאנחנו חושבות שאנחנו לא יודעות, תחושות הבטן שלנו חזקות יותר מהכל. אל תתנו לאף אחת לתסכל אתכן, כי את מה שאתן עושות אתן כנראה עושות נכון, ויותר מכולם אתן יודעות מה נכון לילד שלכם. היום בסופר רוני ביקשה לחם לחם לחם לחם לחם ואני הייתי בתור לבשר. הסברתי לה שהיא צריכה להמתין בסבלנות ואז אישה מאד נחמדה (באמת) הציעה לה חתיכת לחם (אחרי שהיא שמעה אותי מסבירה לרוני שעוד מעט נלך למאפיה ועכשיו צריך להמתין בסבלנות) ואמרה לקצבית - איך אפשר לסרב לילד שמבקש לחם?
אפשר, חמודה. אמא יכולה הכל.

יום חמישי, 7 באפריל 2011

כשאת אומרת דה למה את מתכוונת?

רוני התחילה לדבר מוקדם. היום בגיל שנה ותשע היא מדברת כמו ילדה בת 3 עם שאלות משונות, הבעות דיעה, בדיחות מצחיקות והעלאת זכרונות (כן כן). ובכל זאת, משהו אחד נדבק בה מתחילת הדיבור ועד לפני יומיים- המילה "דה".
סיפורנו מתחיל בעובדה שהמילה הראשונה של רוני הייתה תודה.
לא אבא, לא אמא, לא אור. תודה. מהר מאד היא החליטה שבמקום "כן" אומרים דה.
היא לא גדלה בבית רוסי, לא עם מטפלת רוסיה, ובגדול זו פשוט היתה מילה שהיא המציאה לעצמה, וסחבה אותה משהו כמו שנה שלמה.כמה ניסינו לתקן אותה, ללמד אותה, לשכנע אותה לומר "כן"....
כמה פעמים מצאתי את עצמי מסבירה לאחרים שזו הדרך שלה לומר כן, שזה התחיל מתודה וכו' וכו' וכל הזמן הזה אני שואלת את עצמי- הילדה יודעת להגיד אוטובוס ובלונדיני, לדקלם את אצבע לאצבע נחבר, איך זה שהיא לא יודעת להגיד כן!?

במפתיע, בסופו של דבר השינוי התרחש בערך ביום וחצי.
זה התחיל מזה שהסברתי לה שאין מילה כזו דה והמשיך מזה שבכל פעם שהיא אמרה דה שאלתי "לא?" והיא תיקנה אותי ואמרה "כן!". וזה מה שתיקן. מהרגע הזה היא הפסיקה לחלוטין את השימוש במילה דה.
עם נפילת שלטון ה"דה" נפל לי גם אסימון ענקי (יכול להיות שיש עכשיו קוראים לבלוג הזה שלא יודעים מה זה אסימון? לא, נכון?) וחלוד. רוני רצתה שיבינו אותה. כל עוד שהבנו ש"דה" זה כן לא היתה שום מוטיבציה לשינוי, אבל ברגע שהיא הרגישה שלא מבינים אותה היא עשתה את האדפטציה ולמדה לדבר כך שיבינו אותה.
ומה איתנו?

כולנו כמהים להבנה. את בחופשת לידה, קמת 5 פעמים בלילה טוב, חיתלת הנקת ניגבת חיבקת נישקת טיילת במשך יום שלם ואז הוא חוזר מהעבודה. את רוצה שייקח אותה קצת, שתוכלי להתקלח, קצת זמן לעצמך. הוא חושב- היא בחופשה, בבית כל היום, הרגע חזרתי מיום ארוך בעבודה, צריך קצת שקט.... את חושבת- יום שלם אני עם הילדה, הוא לא יכול להיות איתה גם קצת?..... והרי זה ממשיך הרבה אחרי חופשת הלידה.

אנחנו רוצות שהם יבינו אותנו. הם רוצים שאנחנו נבין אותם. לפעמים, בלי להודות בזה, כל אחד מאיתנו רואה רק את עצמו. לפעמים אנחנו כל כך כמהים להבנה והכלה שלא מנסים בכלל להבין את הצד השני. איך יכול להיות שהוא רואה מכבי דווקא כשאנחנו בחופשה? איך יכול להיות שחשוב לה שמה שהיא ביקשה יקרה בדיוק באותו רגע? למה אני לא יכול לנגן עכשיו בגיטרה? למה אני לא יכולה לחזור הביתה מקפה עם חברה ולמצוא גרסה מרוככת יותר של סדום ועמורה?

לא קל.
שנה שלמה שהילדה שלי אמרה דה, וכולנו הבנו אותה. הסברנו למי שלא הבין. נתנו לה להרגיש שאנחנו מבינים גם אם היא מדברת בשפה רק שלה.
30 שנה אני מסתובבת לי בעולם, והחיים שלי מלאים רגעים שבהם אני בטוחה שאף אחד לא מבין אותי, אפילו שאני דוברת עברית פשוטה. כולנו מסתובבים בעולם כמהים להבנה . שיבין מה אני רוצה בלי שאצטרך להגיד. שאבין מה היא רוצה לפני שהיא מתעצבנת. איך הוא לא מבין כמה זה חשוב לי? מה בכלל היא רוצה ולמה היא לא יכולה לבקש במפורש? הרי אחד התירוצים הנפוצים לבגידה הוא "סוף סוף הרגשתי שמישהי מבינה אותי".
לפעמים אני חושבת שהכל היה יכול להיות הרבה יותר פשוט אם היינו מבינים זה את זה. מצד שני, לא נראה לי שזה יקרה בקרוב. או אי פעם.
דה?